Terug in Nederland begon na de zomer het ritme van de dagelijkse dingen weer. Werk, afspraken, plannen… en op donderdagmiddag kwamen we bij elkaar om over Bron Q te praten en onze plannen uit te werken. De mini-menhir namen we mee, net als het prachtige boek dat we in Frankrijk kochten en waarin we onze intenties hadden opgeschreven.

In september werd Anita uitgenodigd voor een gesprek bij haar opdrachtgever, waar ze het afgelopen jaar 2 dagen in de week voor had gewerkt. Met een zekere kriebel in haar buik ging ze naar het gesprek en wat ze al had aangevoeld bleek waar: per 1 oktober hielden haar werkzaamheden op. 

We voelen namelijk sterk, dat we zelf ook onze intenties willen léven. En als ritme één van de elementen is die we willen neerzetten, dan is het belangrijk dat wij ook volgens een ritme leven. Het grote ritme van de natuur en de seizoenen is voor ons de basis, dus we besloten dat we dat ritme als eerste gingen neerzetten. We doen dat door middel van de 8 jaarfeesten, die zowel op de start van de seizoenen als de equinoxen plaatsvinden. We hebben deze jaarfeesten deels een eigen naam gegeven, omdat we naar een nieuwe vorm van spiritualiteit willen – en daar passen geen oude namen bij. Dit zijn de jaarfeesten:

1 oktober: Feest van het Ongeziene

Dit is het Keltische oudjaar, waarop de sluiers tussen de werelden dun zijn. Het is het feest van de voorouders, van dankbaarheid voor wat je geschonken is. Het is ook het feest van het afsluiten van het natuurlijke jaar; de natuur gaat in rust. Ook wij gaan een periode van rust in.

21 december: Midwinter

Dit is het feest van de langste nacht, het moment waarop de zon op het laagste punt is. Het is dan een aantal dagen donker, het duurt dan even voordat de zon weer hoger komt en de dagen langer worden. We vieren het licht én het donker.

2 februari: Feest van het Mysterie

Dit is het eerste vruchtbaarheid-feest, het moment waarop de eerste tekenen van leven weer zichtbaar worden in de natuur. Dit grote mysterie van leven is nu bijzonder goed voelbaar; het wonder van het tere groen aan de kale bomen, van de eerste sprietjes boven de koude grond.

21 maart: Lente-equinox

Op het moment van de lente-equinox zijn de dag en de nacht even lang. Het is een moment van balans, waarna de zon aanmerkelijk sterker wordt en de natuurlijke energie aan kracht wint. De levensenergie is duidelijk te voelen en rondom ons uitbundig te zien. 

1 mei: Feest van Verbinding

“In mei leggen alle vogels een ei” – dit is het meest uitbundige vruchtbaarheid-feest van het jaar. Van oudsher was dit het feest waarop vrijgezelle meisjes en jongens elkaar opzochten en er huwelijken werden gesloten. Ook in de natuur worden verbindingen gemaakt, zodat er straks vruchten geplukt kunnen worden. 

21 juni: Midzomer

Op deze dag staat de zon het langst aan de hemel (op de bovenste helft van de aardbol). De natuur is bijzonder uitbundig, alles groeit en bloeit. Het is een tijd van genieten, van leven, van stralen. Alles bruist van energie en van enthousiasme. 

1 augustus: Feest van Overvloed

In deze periode begint het oogsten en dit is van oudsher dan ook het eerste oogstfeest. Het graan wordt binnen gehaald, er zijn volop groentes en het eerste fruit is gerijpt. We genieten nog van de uitbundigheid van de natuur en delen dit met elkaar. 

21 september: Herfst-equinox

Ook op dit moment zijn de dag en de nacht even lang. Nu beseffen we, dat aan de periode van groei een einde komt. De zon verliest zijn kracht en planten en bomen stoppen hun levensenergie in de vruchten die wij mogen plukken. We bereiden ons voor op de stilte. 

We besloten ook om ons in te schrijven bij de Kamer van Koophandel en een website in te richten. En daarmee werd Bron Q ook officieel geboren; op 1 oktober 2018 was het een feit. Met het openen van een rekening konden we ook onze inkomsten (en vooral uitgaven!) beheren, we zijn nu een VOF. De onderneming van Anita (De Drie Gratiën) en van Jolanda (StilleWateren) werken hierin samen en vormen Bron Q.

Naast de jaarfeesten willen we ook nog graag andere activiteiten aanbieden, die bij onze elementen passen. Zo willen we graag onze kennis en ervaring delen (het element lucht) door middel van workshops, bijvoorbeeld rond het thema duurzaamheid (het element aarde). Het levert een fijne, sprankelende energie op, waarin er veel ontstaat. We kijken er naar uit om ook jou te ontmoeten!